Du treng:
Moussaka
600-700 gram kjøtdeig av lam/sau
2 boksar hermetiske tomatar
1 boks tomatpure
2 løk
1 kvitløk utan fedd
1 Aubergin
4 poteter
1 kanelstang
1 teskei sukker
salt
olje
(til kvit saus)
200 gram riven ost
smør
mjøl
mjølk
Tzatziki:
3 dl matyoghurt
1 kvitløk utan fedd
1 agurk
salt
Slik gjer eg:
Det aller første som må gjerast er å skjere auberginen i tynne (ca 5 mm)skiver, legge dei på ei fjøl eller noko, og salte dei. Der får dei ligge i fred ein halvtimes tid for å trekke ut vatn og bitterstoff.
Eg steiker kjøtdeigen på steikepanne og set han til side medan eg surrar løken som eg har skore i små bitar i litt olje saman med kvitløken. Så har eg oppi dei hermetiske tomatane og tomatpureen, kjøtet, kanelstanga, sukkeret (ha alltid litt sukker i tomatmat for å balansere syra i tomatane) og litt salt (men ikkje for mykje, hugs at auberginen har fått ein del salt på seg). Eg blandar alt godt, og let blandinga kvile seg på låg varme medan eg gjer andre ting.
Så lagar eg tjukk, kvit saus. Det er noko eg alltid gjer på slump, så eg kan vanskeleg gi mengdemål, men det blir vel gjerne ein 7-8 dl saus. Instruksjonar til korleis ein lagar kvit saus finn du her. Men lag han tjukkare enn kva ho her gjer, det får du til ved å ha tjukkare smør og mjølblanding. Så tek eg i osten, minst 200 gram, men gjerne meir. Det er berre samvitet mitt som begrensar mengda ost.
Tzatziki er lett å lage, det er vanleg å ha i andre krydder og, men eg likar den sterke kvitløkssmaken som er i denne varianten.
Riv agurken på eit rivjern, og strø salt på for å trekke ut væska. Legg agurken i ein sil. Press kvitløken og bland i yoghurten. Det er viktig å bryke matyoghurt eller gresk/tyrkisk yoghurt, dersom du brukar vanleg yoghurt naturell vert dressingen altfor rennande. Press resten av vatnet ut av agurken og bland med resten. Som sagt serverer eg med brød, smør og salat. Og dette er mat til mange, ca 6 pers. Og de vil alle stinke i morgon.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar